Liverpool verricht wonder in Europa League

Redactie

Liverpool heeft vanavond op Anfield Road in een zinderende wedstrijd in de kwartfinale van de Europa League afgerekend met Borussia Dortmund. Na een krankzinnige slotfase werd het 4-3. Vorige week in Duitsland eindigde het eerste duel in 1-1.

Bij Borussia Dortmund kon middenvelder Ilkay Gündogan nog altijd niet zijn opwachting maken. Eerder deze week keerde de Turk terug van een slepende rugblessure, maar toch zette trainer Thomas Tuchel hem op de bank.

In de vierde minuut was het namelijk al Borussia Dortmund dat tot scoren kwam. Vanuit het middenveld werd de bal richting diepe spits Pierre-Emerick Aubameyang gelepeld. Diens kopbal kon nog worden gepareerd door Liverpool-doelman Simon Mignolet, maar in de rebound was het Henrikh Mkhitarian die niet faalde: 0-1. Na de openingstreffer maakte de thuisploeg een aangeslagen indruk en leek het lot van Liverpool in de negende minuut al bezegeld.

Aubameyang

Op het middenveld zetten de sterk spelende Marco Reus een dribbel en sloot deze af met een splijtende pass op Aubameyang. De spits kwam oog in oog met Mignolet en liet niet na de bal in het dak van het doel te werken. Het doelpunt van de Gabonees met Franse roots zorgde ervoor dat een verlenging uitgesloten was. Liverpool diende driemaal tot scoren te komen. Een opdracht die The Reds uiteindelijk te machtig leek. Sterker nog, Liverpool mocht blij zijn met een 0-2 tussenstand bij rust, want met name Aubameyang had zijn vizier lang niet altijd op scherp vanavond.

Na rust was het de jonge spits Divock Origi die de spanning terugbracht. Ditmaal was het James Milner die met een prachtige steekpass zijn teamgenoot oog in oog met de keeper zette. Hierna brak er een korte periode aan waarin Die Borussen onder lichte druk kwamen te staan. Hier kwam in de 57e minuut een einde aan, toen Reus de wedstrijd definitief leek te beslissen in het voordeel van Borussia Dortmund. De Duitser kreeg de bal, demarreerde vanaf de linkerkant van het veld om vervolgens koel binnen te schieten: 1-3.

Wonder

Liverpool deed in de 65e minuut nog wat terug. Phillipe Coutinho schoot vanaf een meter of 25 koel binnen, waardoor de thuisploeg er weer in ging geloven. Dit geloof werd in de 78e minuut alleen maar versterkt toen verdediger Mamadou Sakho vrij mocht binnen koppen en zodoende voor de 3-3 zorgde. In de blessuretijd zorgde verdediger Dejan Lovren voor een wonder. Hij kopte, op aangeven van de ingevallen Sturridge, de 4-3 binnen, waardoor niet Borussia Dortmund maar Liverpool naar de halve finale van de Europa League gaat.

Er werden nog drie duels afgewerkt. Shakhtar Donetsk won in Oekraïne eenvoudig met 4-0 van Sporting Braga, nadat het vorige week al 2-1 voor Shakhtar was geworden. Villarreal had in Tsjechië weinig moeite met Sparta Praag nadat de Spanjaarden in eigen huis al met 2-1 hadden gewonnen. Ditmaal werd het 2-4 voor de bezoekers. Het Spaanse onderonsje tussen Sevilla en Athletic Club Bilbao eindigde in 1-2, terwijl Sevilla het eerste duel met dezelfde cijfers had gewonnen. In de verlenging werd niet meer gescoord, waarna via strafschoppen Sevilla aan het langste eind trok.