Noordpool verschuift richting Groot-Brittanië

qltel

De aarde beweegt rond haar as. Maar die as staat niet stil, hij gaat heen en weer en hierdoor verschuift de geografische noordpool. In 1899 begon men met het registreren van deze veranderingen en sindsdien is hij al 12 meter verschoven. Onderzoekers van de NASA hebben ontdekt dat deze beweging sinds 2000 abrupt is gewijzigd. Hun bevindingen staan in het vakblad Science Advances

Tot 2000 verschoof de noordpool langzaam richting Canada. Maar sinds 2000 beweegt de noordpool met een snelheid van bijna 17 centimeter per jaar richting de Britse eilanden. Onderzoekers hebben wel een verklaring gevonden voor deze wijziging.

Tussen 2003 en 2015 hebben onderzoekers met satellietbeelden de watercyclus bekeken. Daarbij bestudeerden ze wat de invloed hiervan zou kunnen zijn op de draai-as. Onderzoekers denken nu dat de verplaatsing van de noordpool veroorzaakt kan worden door smeltend ijs op Antarctica en Groenland. Waarschijnlijk is er ook een oorzaak in Eurazië. Door aanhoudende droogte is daar veel water verloren gegaan. Wel is er minder water verloren gegaan dan op bijvoorbeeld Groenland. Volgens onderzoeker Surendra Adhikari is de draai-as erg gevoelig voor veranderingen die zich voordoen op 45 graden breedte. "Dit is waarom veranderingen op het Indiase subcontinent zo belangrijk zijn."

Invloed heeft deze veranderig gelukkig niet op ons dagelijks leven, wel heeft deze verandering invloed op de nauwkeurigheid van GPS, aarde-observerende satellieten en observatieposten op aarde.