Kvyat mist snelheid: "Ik mis vertrouwen in de wagen"

JimmyManna

Voor Daniil Kvyat is 2016 beroerd begonnen. Tijdens de seizoensopener in Melbourne kwam hij tijdens de kwalificatie Q2 niet in en kon hij een dag later niet starten vanwege een electronisch probleem. In Bahrein verloopt het weekend tot nu toe al niet veel beter. De jonge Rus haalde dit keer wél Q2, maar werd daarin als allereerste uitgeschakeld. Kvyat zal de wedstrijd dus vanaf plek vijftien moeten aanvangen, terwijl teamgenoot Daniel Ricciardo als vijfde zal starten. Het gat tussen de twee is veel te groot en dat roept uiteraard vraagtekens op. Ook bij Kvyat zelf. "Het is een beetje raar," sombert hij, "Ik weet het antwoord zelf ook niet." 

Wat Kvyat wel zal weten is dat het snel beter zal moeten. Bij het team van Red Bull, waar een winnaarsmentaliteit heerst, dient er immers gepresteerd te worden. Zeker nu Toro Rosso-jongelingen Max Verstappen en Carlos Sainz iedere race de schijnwerpers op zich gericht weten. Maar presteren valt niet mee, want Kvyat zegt het vertrouwen in zijn wagen te missen. "Ik heb geen 100% vertrouwen in de wagen," stelt hij in Bahrein. "Dat mis ik wel. Al ging het heel goed tijdens de vrije trainingen. Toen zag alles er bij mij beter uit dan aan de andere kant van de garage. Tijdens de kwalificatie sloeg het ineens om. Daar ben ik niet blij mee. We hebben veel verloren."

Een echte verklaring voor het magere presteren heeft de balende Kvyat niet. "Ik ben het rijden niet ineens verleerd tussen twee sessies door. We hebben de snelheid niet en dat zullen we moeten analyseren want het gat met Ricciardo was groot. Het is een beetje raar, maar veel kan ik er niet over zeggen. Ik weet het antwoord niet. Er was niks mis met de auto, ik voelde niks raar. Alles was normaal." Het enige dat Kvyat zich kan voorstellen is dat het deels aan de banden ligt. "Andere teams gaan anders om met het klaarmaken van de banden. Dat zou het kunnen zijn, maar het zal zeker niet de enige oorzaak zijn. We hebben gewoon de snelheid niet."