Topgewichtheffer positief op meldonium

heywoodu

Opnieuw is een sporter betrapt op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium. Dit keer gaat het verrassend genoeg echter niet om een Rus, hoewel het er niet ver naast zit. De Wit-Russische gewichtheffer Andrei Rybakov is dit keer de sjaak en dat is geen kleine naam.

De 34-jarige Rybakov pakte in 2004 en 2008 olympisch zilver in de klasse tot 85 kilogram. Vier jaar later wilde hij opnieuw een gooi doen naar het goud, maar al bij het trekken - het eerste van twee onderdelen - lukte het hem niet om een gewicht omhoog te krijgen. 

Op WK's ging het hem nog beter af. Zowel in 2006 als in 2007 pakte Rybakov de wereldtitel in zijn gewichtsklasse. In 2007 deed hij dat met een wereldrecord bij het trekken (187kg), terwijl hij op de Spelen van 2008 het wereldrecord in de totaalstand neerzette (394kg). Dat leverde hem echter geen goud op, want de Chinees Lu Yong tilde hetzelfde gewicht op, maar was een paar gram lichter en veroverde dus het goud.

Sinds het WK van 2014, waar hij achtste werd, kwam Rybakov alleen nog uit in nationale wedstrijden. In een zwaardere gewichtsklasse leek hij daar moeite te hebben om zich te profileren als dé Wit-Russische gewichtheffer.