Schaatser Van Beek betrapt op epo

kamperdijk

De marathonschaatser Thom van Beek is betrapt op het gebruik van epo, dat meldt de KNSB in een persbericht. De schaatser liep tegen de lamp bij een controle na een wedstrijd, ook de B-staal van de atleet verraadde de aanwezigheid van het verboden middel.

De bond neemt naar eigen zeggen de zaak 'zeer serieus'. De 24-jarige schaatser wordt voorlopig geschorst totdat de tuchtcomissie een uitspraak doet over de zaak. Het is nog niet bekend wanneer er een uitspraak wordt gedaan over de strafmaat van de schaatser.

Zelf ontkent Van Beek in alle toonaarden:  "Ik ben oprecht verbijsterd en heb geen epo gebruikt, nu niet en ook in het verleden niet. Ik ben mij er overigens van bewust dat ik met deze uitspraak de schijn tegen mij heb. In het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch dopinggebruik is vastgesteld. Ik zal er dan ook alles aan doen wat in mijn macht ligt om de oorzaak te achterhalen en te bewijzen dat ik onschuldig ben. Onderzoeken met gerenommeerde wetenschappers op dopinggebied zijn inmiddels gestart."

Van Beek begon zijn schaatsloopbaan als langebaanschaatser. Hij richtte zich de laatste jaren echter op het marathonschaatsen bij team Van Werven. Eerder dit jaar werd bekend dat Van Beek met ingang van volgend seizoen weer terug zou keren op de langebaan. De schaatser tekende een contract bij het team van Sven Kramer: Lotto-Jumbo.

Afgelopen weekend meldde Lotto-Jumbo echter dat de transfer niet door kon gaan. De schaatser had volgens de ploeg een 'medisch probleem' en daarom werd afgezien van een overstap.