Doodgeschoten 'terrorist': geen vervolging Britse agenten

Mick (Philosocles)

Leden van een antiterreur-eenheid van de Britse politie hoeven niet te worden vervolgd voor het doodschieten van de Braziliaan Jean Charles de Menezes in 2005. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) woensdag bepaald.

De Menezes was op 22 juli onderweg naar een klus als elektriciën, drie weken na de bomaanslagen op het Londense openbaar vervoer waarbij 52 mensen omkwamen. Een dag eerder was er juist een aanslag verijdeld. Zijn huis werd geobserveerd omdat de politie dacht dat er een verdachte van de verijdelde aanslag woonde.

In het hoofd
Undercoveragenten volgden de Braziliaan toen die met de bus naar het Stockwell-metrostation ging. Hij zette het op een lopen om zijn trein te halen. In de metro werd De Menezes uiteindelijk overmeesterd en meteen achtmaal beschoten, waarvan zeven kogels van dichtbij in het hoofd werden afgevuurd.

De politie gaf aan ervan overtuigd te zijn geweest met een zelfmoordterrorist te maken te hebben gehad, onder meer omdat de man aan het rennen was. Ze kwamen er echter direct achter dat ze het mis hadden. Naar verluidt was de eenheid door het Israëlische leger getraind om via het onmiddellijk vernietigen van het centrale zenuwstelsel het risico de kop in te drukken.

Recht op leven
Eerder was binnen het Britse rechtssysteem al bepaald dat er geen leden van de eenheid zouden worden vervolgd. De familie van De Menezes stapte daarop naar het EHRM. Ze waren het niet eens met de zogeheten 51%-test op basis waarvan die beslissing was genomen: deze stelt dat het OM enkel moet vervolgen indien een veroordeling waarschijnlijker is dan vrijspraak. Daarmee zou ook de grens voor het toelaten van bewijslast te hoog zijn gesteld en dus zou de beslissing niet stroken met Artikel 2 van de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens: het recht op leven.

De rechters verwierpen de zaak echter met een meerderheid van 13 tegen 4 stemmen. Hiermee zijn de juridische mogelijkheden van de familie uitgeput.