Jupiter mogelijk getroffen door komeet

qltel

Twee amateursterrenkundigen hebben waarschijnlijk een inslag van een object op de planeet Jupiter gefilmd.

Gerrit Kernbauer uit Mödling in Oostenrijk filmde Jupiter met een spiegeltelescoop. Toen hij 10 dagen later de video bekeek, zag hij een lichtflits die gedurende een fractie van een seconde te zien was aan de rand van de planeetschijf.

De Ierse amateurastronoom John McKeon die in de buurt van Dublin woont heeft een 3,5 uur durende timelapse gemaakt van de planeet en hierop was deze flits ook te zien.

Marc Delcroix, een specialist op het gebied van afbeeldingen van planeten, heeft de ruwe opnamen zodanig bewerkt dat de flits beter zichtbaar is. Volgens hem heeft de flits iets meer dan een seconde geduurd. Het ziet ernaar uit dat het een kleine asteroïde of komeet was, aangezien er geen inslagresten op het oppervlak of in de atmosfeer van Jupiter te zien zijn.

Een inslag op Jupiter is niet uitzonderlijk. In de afgelopen 22 jaar vonden al zeker 6 inslagen van asteroïden en kometen plaats. De zwaarste inslag was in juli 1994 toen de komeet Shoemaker-Levy 9 op de planeet insloeg en hierbij enkele zwarte vlekken achterliet op het oppervlak.

Meer foto's in het bronartikel