'Olympisch roeien mogelijk op de schop'

heywoodu

Het roeien op de Olympische Spelen gaat mogelijk op de schop. Het congres van wereldroeibond FISA is bezig en daar zijn diverse plannen naar voren gekomen. Aannemelijk lijkt dat de lichte mannen vier-zonder van het programma zou verdwijnen. De vier-zonder en de lichte vier-zonder zijn twee boten die de mannen wél, maar de vrouwen niet op het olympisch programma hebben staan. 

Dat laatste is in de ogen van het Internationaal Olympisch Comité een heikel punt. "Als de FISA niet zelf met een voorstel komt om de verhouding tussen mannen en vrouwen te verbeteren zal het IOC dit waarschijnlijk gewoon schrappen", zegt FISA-bestuurslid Gerritjan Eggenkamp tegenover NLroei

Daarnaast wordt niet zozeer meer gekeken naar de toegevoegde waarde van een sport op de Spelen, maar van losse onderdelen. Vooral onder huidig IOC-president Thomas Bach is die koers ingezet. Zo kan het lichte roeien in gevaar komen, want dat maakt roeien de enige sport met zowel verschillende disciplines als verschillende gewichtsklassen, legt Eggenkamp uit. Overigens klopt dat niet helemaal, want het worstelen kent bijvoorbeeld de vrije stijl en het Grieks-Romeins worstelen, beiden met hun eigen gewichtsklassen.

Er kan geschoven worden met de nodige disciplines, maar er kan ook een geheel nieuwe tak van roeien op de Spelen komen. Daarbij valt vooral te denken aan het coastal rowing, ofwel kustroeien. "Die discipline moet verder ontwikkeld worden, maar valt wat dat betreft te vergelijken met beachvolleybal bij het volleybal en BMX bij het wielrennen", vertelt Eggenkamp. Met name Peru zou wel eens kunnen profiteren, want het Zuid-Amerikaanse land haalde een flink deel van hun WK-medailles van 2015 tijdens het WK kustroeien.