DAF houdt rekening met forse kartelboete

Redactie

Paccar, het moederbedrijf van de Nederlandse truckfabrikant DAF, zet honderden miljoenen opzij voor een eventuele Europese kartelboete. Dat bleek donderdag uit een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC.

De Europese Commissie vermoedt prijsafspraken tussen een aantal grote vrachtwagenfabrikanten en doet daar onderzoek naar, zo bleek enkele jaren geleden al. Het kartel zou hebben bestaan uit DAF, Daimler, Iveco, Scania, Volvo, Renault Trucks en MAN. Als uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven inderdaad onderling prijsafspraken hebben gemaakt, kunnen zij daarvoor een fikse boete krijgen. Die kan maximaal oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

DAF had al laten weten door de commissie te zijn aangesproken en herhaalde donderdag mee te werken. Maar door 'recente ontwikkelingen', die Paccar overigens niet duidt, wordt nu een last genomen van 850 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens Paccar is de financiële positie van DAF Trucks sterk genoeg om 'een betaling met de omvang van de last' te dragen.

Paccar behaalde vorig jaar een omzet van 19,1 miljard dollar, volgens de huidige wisselkoersen iets meer dan 17,1 miljard euro. De winst steeg tot 1,6 miljard dollar en kwam daarmee net als de omzet op een recordniveau uit, zo bleek eind januari.

DAF houdt rekening met forse kartelboete
DAF houdt rekening met forse kartelboete (Foto: ANP)