Tijdsdruk maakt Junkie XL bang

Redactie

Junkie XL heeft soms moeite met de druk bij het maken van een soundtrack voor een film. Soms is er zo weinig tijd dat het echt eng wordt, zegt de componist en dj in de Volkskrant.

"Je wordt als componist op het laatst bij de film betrokken, maar er is meestal nog wel tijd", aldus Tom Holkenborg, de echte naam van Junkie XL. "Voor Batman v Superman hadden we acht, negen maanden. En die hadden we ook nodig. Soms is het veel benauwder, dan ben je nog aan het componeren terwijl je de commercials en de trailers voor je film al voorbij ziet komen. Dat is echt eng."

Holkenborg, die recent ook de muziek voor onder meer Deadpool en Mad Max: Fury Road maakte, verwerkt het liefst zoveel mogelijk van zijn eigen sound en stijl in een filmcompositie. "Muziek als een extra persoonlijkheid in de film", noemt hij dat. "Ik schrijf soundtracks waarnaar je moet luisteren, die je niet even uitzet. Mijn muziek kun je niet wegmoffelen onder een dialoogje ofzo en dat weet een regisseur die mij vraagt. Als die een behangetje wil, dan kan hij iemand anders vragen."

Tijdsdruk maakt Junkie XL bang
Tijdsdruk maakt Junkie XL bang (Foto: BuzzE)