Handbalsters plaatsen zich voor Olympische Spelen

Stefan (sportfreak)

De Nederlandse handbalsters zijn nagenoeg zeker van deelname aan de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro. Op het Olympisch kwalificatietoernooi in het Franse Metz werd vandaag gewonnen van Japan.

Na de overtuigende zege van de Nederlandse dames gisteren op Frankrijk wist men dat een overwinning vandaag genoeg zou zijn voor definieve kwalificatie. Nederland begon echter moeizaam tegen de nummer 19 van het afgelopen WK. Na een kwartier keek het zelfs tegen een achterstand van 6-9 aan. Nederland, dat op het afgelopen WK zilver won, knokte zich weliswaar terug tot een 11-10 voorsprong, bij rust was er toch weer achterstand, 15-16.

Direct na rust ging het wel de goede kant op. Drie goals van Angela Malestein brachten Nederland op een 18-16 voorsprong. Deze voorsprong werd gestaag uitgebouwd en na twee treffers in ondertal kwam het op 22-18. De rest van de wedstrijd kwam het niet meer in de problemen. De eindstand werd uiteindelijk 33-25.

Het is voor het eerst dat er een Nederlands handbalteam zich kwalificeert voor de Olympische Spelen. Er is nog slechts een theoretische mogelijkheid dat het mis gaat. In dat geval moet Tunesië, veruit de zwakste ploeg van de poule, vanavond winnen van Frankrijk en morgen van Nederland.