Wereldrecord- en titel baanrenner Nijhuis

heywoodu

Arnoud Nijhuis heeft op het wereldkampioenschap para-baanwielrennen met een wereldrecord goud gewonnen op de tijdrit over één kilometer. In de klasse C1 zette Nijhuis, geboren met het Syndroom van Möbius, een tijd van 1:12,423 minuten neer. Dat was meer dan een halve seconde sneller dan de tijd waarmee de Chinees Li Zhangyu in 2012 in Londen paralympisch goud pakte. Li werd dit keer tweede, vlak achter Nijhuis en dus ook in een snellere tijd dan zijn oude wereldrecord.

In het Italiaanse Montichiari was het goud van Nijhuis niet het enige succes. Alyda Norbruis veroverde met overmacht het goud op de tijdrit over 500 meter in de klasse C2. Norbruis verdedigde daarmee haar titel, maar dat lukte niet op de individuele achtervolging over drie kilometer. De wereldrecordhoudster dolf daar in de finale verrassend het onderspit tegen Zeng Sini uit China en moest genoegen nemen met zilver. Nijhuis won op de achtervolging het brons, waardoor de teller voor Nederland na twee van de vier dagen op vier medailles staat.

Overigens leek Norbruis nog een derde medaille te winnen, want ze kwam op de scratch als tweede over de streep. De jury besliste echter dat de Nederlandse bij de eindsprint over de lijn aan de binnenkant van de baan was gekomen en dat mag niet, waardoor ze naar plek vijf teruggezet werd.