Vier keer scheepsrecht meerkampster Theisen-Eaton

heywoodu

Brianne Theisen-Eaton mag zich eindelijk wereldkampioene noemen. De Canadese meerkampster won op het WK indooratletiek in Portland het goud op de vijfkamp. Op het WK indoor van 2014 en de WK's outdoor van 2013 en 2015 was er telkens zilver voor de 27-jarige vrouw van Ashton Eaton, de Amerikaanse wereldrecordhouder op de tienkamp. 

Theisen-Eaton begon goed met winst op de 60 meter horden in 8,04 seconden. Bij het hoogspringen hield ze met 1,85 meter prima stand, waarna ze met 13,70 meter het kogelstoten, haar zwakste onderdeel, afsloot. Een afstand van 6,42 meter bij het verspringen betekende dat de Canadese op weg was naar de tweede plek, want de Oekraïnse Anastasiya Mokhnyuk stond op dat moment aan de leiding. 

Met alleen de 800 meter nog te gaan leek Mokhnyuk vol voor goud te kunnen gaan. Ze mocht iets meer dan 10 seconden inleveren op Theisen-Eaton en de Oekraïnse leek aanvankelijk binnen die marge te blijven. In de slotronde had de Canadese echter nog wat over en een paar minuten na de finish drong het tot iedereen door dat het goud niet naar Oekraïne, maar naar Canada ging. Alina Fodorova zorgde er met brons wel voor dat Oekraïne in de meerderheid was op het podium.