Rusland: "Geen garanties dat paralympiërs wel meldoniumvrij zijn"

heywoodu

De president van het Russisch Paralympisch Comité (RPC) kan niet beloven dat de paralympische sport in zijn land gevrijwaard blijft van meldoniumgevallen. In de afgelopen weken hebben al tientallen topsporters positief getest op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn, veelal Russen. 

"Tot mijn spijt kan ik niet garanderen dat er bij ons geen gevallen naar boven zullen komen", zegt RPC-president Vladimir Lukin tegenover TASS"Onze atleten zitten in dezelfde omgeving als de valide sporters. Ze werken en trainen in dezelfde omstandigheden en veel van hen hebben dezelfde trainers. Dat betekent dat ze dus ook dezelfde faciliteiten gebruiken en dezelfde artsen hebben. Het is dus onmogelijk om te zeggen dat wij onszelf hiervan hebben afgesloten, ook al werken we natuurlijk erg hard."

Rusland is vooral in de wintersporten een van de toplanden in de paralympische sport. Met name tijdens de Winterspelen in Sochi haalde het land hard uit: men won maar liefst dertig van de 72 gouden medailles, meer dan een verdubbeling van hun beste resultaat ooit tot 2014.