Biatleet Eberhard schiet na vijf jaar foutloos en wint

heywoodu

Biatleet Julian Eberhard heeft voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. De 29-jarige Oostenrijker was de beste tijdens de sprint in het Russische Khanty-Mansiysk, waar de laatste World Cup van het seizoen gehouden wordt.

Eberhard is al jaren een van de snelste langlaufers in de biatlonwereld en is ook dit seizoen in topvorm. Het probleem is echter dat hij relatief gezien nogal slecht schiet: gemiddeld treft Eberhard door de jaren heen zo'n 70% van zijn schoten en dat is voor een topbiatleet niet veel. In Khanty-Mansiysk viel het dan ineens op zijn plaats. Voor het eerst sinds een World Cup in februari 2011 slaagde de Oostenrijker erin om beide schietbeurten foutloos af te sluiten.

Op de langlaufski's was alleen Simon Schempp iets sneller, maar de Duitser - die ook foutloos bleef - schoot iets te langzaam en zag Eberhard 1,1 seconden onder zijn tijd duiken. Het werd sowieso een Duits-Oostenrijks feestje: Arnd Peiffer en Erik Lesser werden derde en vijfde, Dominik Landertinger uit Oostenrijk werd vierde. 

Bij de dames ging de zege op de sprint naar de Finse Kaisa Mäkäräinen, die één misser liet noteren, maar veruit de snelste was op de ski's. Op 3,1 seconden werd de Tsjechische World Cup-leidster Gabriela Soukalova tweede, een seconde voor de Noorse Marte Olsbu.