Lancering ExoMars geslaagd

qltel

Vanmorgen om 10.31 uur Nederlandse tijd heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA samen met het Russische Roscosmos een Proton-M-raket gelanceerd. Aan boord van deze raket zijn de Trace Gas Orbiter en de Schiaparelli-Lander van de ESA, die samen het eerste deel van de ExoMars-missie vormen.

Onderdeel van de raket is de Briz-module waarmee de satelliet richting Mars gebracht wordt. Eerst vliegt deze module 4 rondjes rond de aarde waarmee de ontsnappingssnelheid wordt bereikt. 10,5 uur na de lancering begint dan de reis naar Mars die 7 maanden zal duren. De verwachting is dat de satelliet op 16 oktober in een baan rond de rode planeet komt. Hierna wordt de lander losgekoppeld en deze zal op 19 oktober het oppervlak bereiken.

Deze lander, Schiaparelli genaamd, kan metersdiepe gaten in de oppervlakte van Mars boren om te kijken wat zich hieronder bevindt. Bovendien is ook de landing een experiment. De landing vindt plaats tijdens het seizoen waarin veel stofstormen voorkomen. Normaal wordt dit seizoen gemeden bij het maken van landingen op Mars, maar de ESA wil onderzoek doen naar windsnelheden en elektrisch geladen deeltjes in de atmosfeer, die tijdens deze stormen optreden.

De Trace Gas Orbiter, de satelliet die in een baan rond Mars blijft, wordt het communicatieplatform tussen de aarde en Schiaparelli. Tevens gaat de TGO ook onderzoek uitvoeren naar de atmosfeer van Mars. In 2018 wordt het volgende onderdeel van de ExoMars-missie gelanceerd, een Marsrover die over de planeet kan rijden. De TGO wordt dan ook gebruikt als communicatieplatform.


De Nasa wilde deze maand ook een raket naar Mars sturen met de InSight-lander aan boord. Deze missie moest echter uitgesteld worden vanwege een mankement. Als alles goed gaat wordt deze ook in 2018 gelanceerd. Het is geen toeval dat zowel de NASA als de ESA lanceringen naar Mars uit wilden voeren. Eens in de 2 jaar is de positie van Mars ten opzichte van de aarde hiervoor ideaal.

Filmpje van de lancering

De volledige uitzending van de lancering