Europa stuurt verkenner naar Mars

Redactie

Europa begint maandag aan een bijzondere nieuwe missie in de ruimte. Vanuit Kazachstan worden twee sondes gelanceerd. Eind dit jaar moeten ze aankomen bij Mars. Een gaat in een baan rond de planeet draaien, de ander moet op het oppervlak landen. Over twee jaar volgt de volgende stap: dan gaat een Marskarretje die kant op. De missie heet ExoMars en wordt samen met Rusland uitgevoerd.

De lancering staat gepland voor 10.31 uur Nederlandse tijd. Aan boord van de raket is onder meer de Trace Gas Orbiter. Die moet meten welke gassen er in de dampkring van Mars zitten. Het apparaat speurt vooral naar methaan, een gas dat kan wijzen op minieme vormen van leven. Een paar dagen voor aankomst bij Mars laat de satelliet een lander los. Die heet Schiaparelli. De lander komt met een snelheid van 21.000 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen, remt met wrijving en een parachute en moet zachtjes neerploffen op het oppervlak. Schiaparelli kan metersdiepe gaten boren, om uit te zoeken wat er precies onder het oppervlak zit.

Voor Rusland is de missie een kans op eerherstel. Het land wilde eind 2011 samen met China een sonde richting een van de manen van Mars sturen, maar de lancering mislukte. Het vaartuig slaagde er niet in de lange oversteek te maken. Na een paar weken verging de sonde in de dampkring van de aarde.

Europa stuurt verkenner naar Mars
Europa stuurt verkenner naar Mars (Foto: ANP)