Tijdrekkende ballenjongen (8) wordt publiekslieveling

heywoodu

Vandaag nemen we een kijkje in de krochten van het Afrikaanse voetbal. Om preciezer te zijn, de Premier League in Botswana. Daar begint een 8-jarig jongetje namelijk furore te maken als ballenjongen. Hoe het met de tv-beelden van de Botswaanse competitie zit is ons helaas niet bekend, dus beelden van de wedstrijden zijn wij nog niet tegengekomen.

Nou zijn er wel meer 8-jarige ballenjongens, maar Thabang Garebagae begint zo langzamerhand de publiekslieveling van zijn Sankoyo Bush Bucks te worden. Die club, met als bijnaam Ngurungu, speelt in het afgelegen Maun, ver weg in het Botswaanse binnenland. 

Zoals inmiddels bijna altijd was de jonge Thabang afgelopen week bij het duel met Jwaneng Galaxy weer eens ballenjongen. Dit keer haalde hij er de nationale media mee, want zodra de bal uit het spel raakte rende het jochie er achteraan. Niet vreemd voor een ballenjongen, maar vervolgens wachtte hij een eeuwigheid om de bal weer terug naar het veld te gooien. 

Tegenwoordig lijkt het ventje populairder bij de fans dan de spelers van de club die na 24 wedstrijden op plek elf staat, zeven punten boven de degradatiegrens. Elke keer als Thabang achter de bal aan gaat wordt hij getrakteerd op een stevig applaus. Hij wordt door zijn 'collega's' inmiddels dan ook gezien als de grote leider van de ballenjongens. "Ik hou van de Bush Bucks en wil voor ze spelen als ik groot ben, net als mijn favoriete speler, aanvoerder Ocean Mpofu", vertelt het kereltje. 

Het lijkt zo'n onschuldig ventje, maar zijn trucjes zouden wel eens een verklaring kunnen zijn voor de bijnaam van het stadion in Maun: Het slachthuis van Ngurungu...