Onderzoek: miauwen katten in dialect?

MarcusViridis

Uit Zweden komen niet alleen onmogelijke kasten met hele rare schroefjes. Soms weten de Scandinaviërs de wereld te verrassen met overheerlijke gehaktballetjes en onderzoekjes waar niemand anders aan dacht. Zoals , en . Binnenkort gaat in het land een onderzoek van start waarbij men kijkt of katten het dialect van hun verzorgers oppikken.

Susanne Schötz van de Universiteit van Lund legt het even in normale mensentaal uit: "we weten dat katten behoorlijk gevarieerd kunnen zijn met welk geluid ze produceren, maar helaas begrijpen wij (mensapen, red.) vaak niet goed hoe wij die geluiden moeten interpreteren."

"We gaan de geluiden van 30 tot 50 exemplaren, in verschillende situaties, vastleggen”, vervolgt Schötz. “Hierbij moet je denken aan het miauwen/zaniken in dat ze doen wanneer ze een bepaalde ruimte in willen, wanneer ze tevreden zijn, vriendschappelijke uitingen, wanneer ze blij, hongerig, geïrriteerd of zelfs boos zijn. We gaan kijken hoe hun vocale boodschap per context verschilt."

Hiervoor gaan ze, zoals het echte Zweden betaamt, uitgebreid de tijd nemen. Schötz en haar team trekken er 5 jaar voor uit om het kattengebabbel te analyseren. Op deze manier hoopt men te kunnen ontdekken in welke mate onze harige vrienden 'spreekpatronen' hebben ontwikkeld.

"We willen tevens kijken in hoeverre katten beïnvloed worden door de taal en het dialect dat de mensen om hen heen spreken", aldus Schötz. "Het kan namelijk heel goed mogelijk zijn dat katten ook een accent of dialect leggen in de geluiden die ze voortbrengen."

Het team hoopt dat we op deze manier kunnen leren hoe wij het beste kunnen samenleven met deze knuffelbare massamoordenaars. Tegenwoordig worden de dieren namelijk ook als therapeutisch middel ingezet in verzorgingstehuizen en ziekenhuizen. Een goede communicatie daarbij met de kleine therapeutjes is daarbij onmisbaar.

Hun wilde en gedomesticeerde evenknie stoppen met miauwen zodra hun moeder ze het het gat van deur heeft laten zien. Veel huiskatten, die het gebruik van een koelkast de normaalste zaak van de wereld vinden, doen dit niet. Dit zou aantonen dat de huisdieren ons zien als grote, onhandige kattenmoeders.

We moeten dus nog even wachten op de resultaten, maar dan hebben we ook iets.