Primeur cricketers Afghanistan na stunt tegen Zimbabwe op WK T20

Boris (borisz)

De cricketers van Afghanistan hebben voor een primeur gezorgd. Ze hebben zich voor het eerst geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap cricket Twenty20. In de beslissende groepswedstrijd bleek Afghanistan veel te sterk voor 'Full Member' Zimbabwe.

Beide landen hadden de eerste twee groepswedstrijden weten te winnen en dus was vooraf al duidelijk dat de winnaar van dit duel zich zou plaatsen voor de volgende ronde. Afghanistan mocht als eerste een score neerzetten en kwam in twintig overs tot een mooi totaal van 186 runs. Mohammad Nabi, Samiullah Shenwari en Mohammad Shahzad waren goed voor respectievelijk 52, 43 en 40 runs. 

Afghanistan is Associate Member van de ICC, ofwel een status onder de Full Member-status. Een status dat Nederland ook bezig. Zimbabwe is een Full Member en behoort tot de elitelanden. Op de wereldranglijst T20 staat Afghanistan negende, waar Zimbabwe elfde staat. Zimbabwe kwam in hun inning echter 59 runs te kort. Na 19,4 overs was de ploeg na 127 runs all out. 

De acht beste elitelanden hadden zich al geplaatst voor de tweede ronde, ook wel de Super Ten-fase genoemd. Afghanistan zal daar in een groep met Engeland, Zuid-Afrika, Sri Lanka en West-Indië terechtkomen. De Nederlandse cricketers komen zondag nog in actie tegen Ierland, maar deze twee landen kunnen zich niet meer plaatsen voor de volgende ronde. Oman en Bangladesh gaan in een onderling duel uitvechten wie zich mag melden voor de Super Ten. De winnaar van dat duel zal aanteden tegen India, Pakistan, Nieuw-Zeeland en Australië. 

Samenvatting Afghanistan - Zimbabwe (Bron: YouTube)