Razendspannende ontknoping World Cup afdaling

heywoodu

De Italiaanse alpineskiër Dominik Paris heeft in het Noorse Kvitfjell de afdaling gewonnen. Op de olympische piste van 1994 boekte de Italiaan zijn tweede afdalingszege op rij, nadat hij ook in Chamonix de beste was. In de wedstrijd daarvoor, in het Zuid-Koreaanse Jeongseon, eindigde Paris al als tweede.

In Kvitfjell bleek Paris 0,20 seconden sneller dan de grote sensatie van de dag: Valentin Giraud Moine. De 24-jarige Fransman kent zijn beste seizoen ooit, met constant resultaten tussen de twaalfde en twintigste plek. Dit keer was het echter tijd voor een grote uitschieter: hij werd tweede, veruit zijn beste resultaat ooit. Op 0,24 tellen van Paris was de derde plek voor de Amerikaan Steven Nyman.

De ontknoping in de strijd om de afdalingsbeker zal over een week in St Moritz razendspannend worden. De Italiaan Peter Fill, zaterdag gedeeld tiende, staat net als Aksel Lund Svindal op 436 punten. De Noor Svindal komt door een blessure niet meer in actie, dus Fill schudt hem af door simpelweg de finish te halen. Fill's landgenoot Paris staat door zijn zege echter op 432 punten en is dus ook nog volop in de strijd om de zege. Ook Kjetil Jansrud (382) en Adrien Theaux (370) kunnen de bokaal nog pakken. Een zege levert 100 punten op, tegen 80 voor de tweede plek.