Sprinter Van Niekerk schrijft geschiedenis

heywoodu

Sprinter Wayde van Niekerk heeft tijdens wedstrijden in Bloemfontein atletiekgeschiedenis geschreven. De 23-jarige Zuid-Afrikaan snelde op de 100 meter naar een tijd van 9,98 seconden, zijn eerste keer onder de grens van 10 seconden.

Vorig jaar pakte Van Niekerk in een legendarische WK-finale in Beijing de wereldtitel op de 400 meter, waarbij hij ruim onder de grens van 44 seconden dook. Door zijn prestatie heeft Van Niekerk nu een heel bijzonder rijtje persoonlijke records. Hij is sinds zaterdag namelijk de enige mens ooit die op de 100 meter onder de 10 seconden dook, op de 200 meter onder de 20 seconden en op de 400 meter onder de 44 seconden. 

Op een lijst met beste 'all-round sprinters' ooit schuift de Zuid-Afrikaan op naar de vijfde plek. Op de lijst worden alle persoonlijke records omgezet in een puntenaantal, wat vervolgens bij elkaar wordt opgeteld. Usain Bolt, wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter, gaat er dankzij een uitstekend persoonlijk record op de 400 meter aan de leiding, voor Michael Johnson.