Oranje Leeuwinnen niet naar Olympische Spelen

Sjors (Sj0rSz)

De Nederlandse voetbalvrouwen zijn er vanavond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ploeg van bondscoach Arjan van der Laan speelde met 1-1 gelijk tegen Zweden, dat het in de eerste helft erg lastig had. Doordat Zwitserland met 2-1 van Noorwegen won mogen de Zweedse dames zich opmaken voor de Spelen. 

De Oranje Leeuwinnen kenden in elk geval een bliksemstart. Na vijf minuten schoot Vivianne Miedema raak, waar uitstekend voorbereidend werk van Manon Melis aan vooraf ging. In het vervolg bleef Oranje het hoge niveau vasthouden. Hierdoor kwamen de Zweedse vrouwen lastig in hun spel.

Dit leverde Miedema vijf minuten na de openingsgoal direct een grote kans op de 2-0 op, maar deze keer was ze niet trefzeker. Ook Shanice van de Sande kreeg in het eerste bedrijf een levensgrote kans om de voorsprong te verdubbelen, maar kwam oog-in-oog met de Zweedse sluitpost niet tot scoren.

Vlak voor rust kwam Zweden echter terug in de wedstrijd na een blunder van Kelly Zeeman. Zij kreeg de bal aangespeeld door keepster Sari van Veenendaal, maar raakte de bal totaal verkeerd. Daardoor was het voor Olivia Schough een koud kunstje om de gelijkmaker op het scorebord te zetten.

In de tweede helft werden er niet al te veel kansen gecreeërd, maar vooral een inzet van Schough schudde Van Veenendaal flink wakker. De Zweedse kreeg vlak voor het doel de bal voor haar voeten, maar schoot precies richting de Nederlandse doelvrouw. In de slotminuten deed Nederland alles om aan te vallen, waarbij een pass van Van de Sande op de lat belandde.

Miedema kreeg in de blessuretijd nog een ultieme kans om Nederland naar Rio te schieten, maar de twee verdedigsters die aan haar trokken bleken te veel.