Verlichting Griekse schuld komt op tafel

Redactie

Eurolanden gaan 'in de nabije toekomst' praten over mogelijke schuldenverlichting voor Griekenland. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem maandag na afloop van de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep) in Brussel.

Een concrete datum noemde Dijsselbloem niet. Eerst moet een controle zijn afgerond over hoe ver de Grieken zijn met het nakomen van de afspraken die zijn gemaakt in ruil voor een derde steunpakket van circa 85 miljard euro. De experts van de geldschieters keren dinsdag terug naar Athene in de hoop deze zogeheten review af te ronden.

Dijsselbloem waarschuwde in ieder geval dat er 'meer nog gedaan moet worden' door de Grieken om de gestelde doelstellingen te halen. Zo is de hervorming van het pensioenstelsel nog een heikel punt en moet het land werk maken met een privatiseringsfonds.

Noodfonds
De baas van het Europees noodfonds ESM Klaus Regling zei te hopen dat er snel geschakeld gaat worden, omdat de beschikbare financiële middelen van Griekenland krapper worden. Een succesvolle review is ook een voorwaarde om weer geld overgemaakt te krijgen uit het steunprogramma.

Schuldenverlichting is altijd bespreekbaar geweest voor de eurolanden en ook voor Nederland. Het kwijtschelden van (een deel van) de schuldenberg ligt politiek veel gevoeliger. Opener staat de eurogroep over het eventueel aanpassen van de looptijden en van de rente van de leningen.

De eerstvolgende eurogroep staat gepland voor 22 april. Deze wordt gehouden in Amsterdam, omdat Nederland dit half jaar voorzitter is van de EU.

Verlichting Griekse schuld komt op tafel
Verlichting Griekse schuld komt op tafel (Foto: ANP)