De nieuwe vuilste atletiekwedstrijd ooit?

heywoodu

Nu de Turkse atlete Gamze Bulut in de dopingproblemen lijkt te zitten ziet de olympische finale van de 1500 meter in 2012 er alsmaar vuiler uit. De eerste atlete over wie voor zover bekend op geen enkele manier een dopinglink te vinden is kwam als derde over de streep, de tweede pas als achtste. Zo langzamerhand kun je je afvragen of de olympische finale op de 100 meter in 1988 - met het dopingwereldrecord van Ben Johnson en volgens velen wel meer dopeurs - de titel 'Dirtiest Race in History' nog wel verdient. Sports Integrity Initiative maakte een overzicht van de 1500 meter in Londen. 

De vrouw die in Londen op de Spelen als eerste over de finish kwam en daadwerkelijk het goud om haar nek kreeg omgehangen was Asli Cakir Alptekin. De Turkse werd in 2004 al eens zesde op de 3000 meter steeplechase op het WK junioren, maar werd betrapt op doping en voor twee jaar geschorst. In de jaren na de Spelen van Londen was het resultaat van een slepende nieuwe dopingzaak dat Cakir schuldig werd bevonden aan bloeddoping en haar olympisch goud in moest leveren. 

Als tweede kwam Bulut over de streep in de olympische finale. De landgenote van Cakir Alptekin kreeg het zilver omgehangen, wat vorig jaar na de definitieve uitspraak in de zaak-Cakir gepromoveerd werd tot goud. Inmiddels ligt ook Bulut onder vuur: wereldatletiekbond IAAF zou de Turkse bond een brief gestuurd hebben over verdachte bloedwaarden van Bulut tussen 2011 en 2013. Of de Turkse de gouden medaille wel mag houden is nog maar zeer de vraag.

De derde plek was voor de in Ethiopië geboren Bahreinse Maryam Yusuf Jamal. Zij stond wel in het middelpunt van de nodige controverse, maar dat had te maken met haar volgens islamitische maatstaven te blote kleding en niet met doping. Voor zover bekend zou Jamal dus de terechte winnares van goud moeten zijn. 

Tatyana Tomasheva was de nummer vier aan de finish in Londen. De Russische was op dat moment ruim een jaar terug na een dopingschorsing van bijna drie jaar. Tomasheva zou gesjoemeld hebben met de nodige monsters en dat is uiteraard tegen de regels. Na de uitspraak over Cakir kreeg zij het brons, maar met het nieuws rondom Bulut zou dat wel eens zilver kunnen worden.

Abeba Aregawi passeerde de streep als vijfde en ook de in Ethiopië geboren Zweedse is sinds kort een 'vuile atleet'. De oud-wereldkampioene op de 1500 meter werd eerder dit jaar betrapt op het gebruik van het verboden meldonium. Omdat het hier gaat om een positieve test en niet om verdachte waarden uit het bloedpaspoort lijkt de kans erg klein dat haar olympische resultaat geschrapt wordt. Waarschijnlijke dopingzondaar Aregawi lijkt dus wrang genoeg na haar eigen positieve test olympisch brons te gaan krijgen. 

Shannon Rowbury is de tweede atlete zonder concrete dopinglink, de Amerikaanse eindigde als zesde. Toch zijn ook hier de nodige gefronste wenkbrouwen te zien: Rowbury traint onder coach Alberto Salazar, die er vorig jaar van beticht werd atleten op een niet al te legale manier geholpen te hebben. Nogmaals, een concrete link naar Rowbury is er niet, maar niet iedereen is even blij met de atleten van Salazar. 

De nummer zeven in Londen was de Wit-Russische Nataliia Kareiva en, verrassing, zij bleek verdachte waarden in het bloedpaspoort te hebben. Ook Kareiva werd geschorst en al haar resultaten vanaf 2010 werden uit de boeken geschrapt. 

De nieuwe 'vuilste wedstrijd ooit'? (Bron: YouTube)

De Slowaakse Lucia Klocova eindigde als achtste en hier zijn we na Jamal dan eindelijk aanbeland bij iemand rondom wie helemaal niks te melden is wat doping betreft. Ze eindigde voor de Russische Ekaterina Kostetskaya, die in 2014 geschorst werd en al haar resultaten vanaf 2011 in mocht leveren. 

De Britse Lisa Dobriskey kwam als tiende over de streep en haar woorden direct na de finish bleken bijzonder voorspellend: "Ik heb niet het idee dat ik hier een eerlijke wedstrijd gelopen heb", zei ze tegenover Britse media. Landgenote Laura Weightman, de Keniaanse Hellen Obiri en de niet-gefinishte Amerikaanse Morgan Uceny hebben allemaal geen bekende dopingconnecties. 

Als conclusie lijkt het erop dat Jamal uiteindelijk het goud in handen zal hebben, Tomasheva het zilver en Aregawi het brons. Dat zou dus betekenen dat er mogelijk twee bewezen dopeurs op het virtuele podium komen te staan.