Weer goud oppermachtige Fourcade, eerste wereldtitel Dahlmeier

heywoodu

Martin Fourcade heeft op het wereldkampioenschap biatlon in Oslo al zijn derde gouden medaille in drie wedstrijden gewonnen. De Fransman was ook op de achtervolging ongenaakbaar. Hij mocht daar al met een voorsprong starten nadat hij een dag eerder ook op de sprint de beste was. Eerder won Fourcade al goud met de Franse ploeg op de gemengde estafette.

Fourcade schoot bij de eerste twee schietbeurten, in liggende positie, alles raak. Bij het staand schieten miste hij één en twee schoten, maar dat kon hem geen moment in serieus gevaar brengen. Achter Fourcade werd het een Noors feest. De 42-jarige Ole Einar Bjørndalen snelde tot grote vreugde van het publiek naar zijn tweede zilveren medaille van het WK. Voor Koning Biatlon was het al zijn 42e WK-medaille en de veertiende keer dat hij op een WK minstens twee medailles pakt. Emil Hegle Svendsen schudde zijn jonge landgenoot Johannes Thingnes Bø af in de strijd om brons.

Bij de dames was het Laura Dahlmeier die met een briljante race haar eerste individuele wereldtitel pakte. De 22-jarige Duitse vertrok als derde na haar bronzen medaille in de sprint. Na twee schietbeurten was het gat met de koplopers gedicht, waarna ze door foutloos schieten de rest bij de derde schietbeurt op grote achterstand zette. Ook in de vierde schietbeurt gingen alle vijf schijven om voor Dahlmeier, die daardoor al aan een lange ereronde kon beginnen. Dorothea Wierer uit Italië werd op flinke achterstand tweede, voor Marie Dorin Habert, de winnares van de sprint.