Dopingklokkenluidster mogelijk enige Russische atlete op Spelen Rio

heywoodu

De Russische atlete Yuliya Stepanova heeft de internationale atletiekbond IAAF gevraagd om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar niet onder de Russische vlag. De atletiekbond in haar thuisland is geschorst en het lijkt er steeds meer op dat atleten uit Rusland in Rio niet aan de start mogen verschijnen.

De 29-jarige Stepanova pakte in 2011 zilver op het EK indoor, maar werd later betrapt op het gebruik van verboden middelen en moest een tweejarige schorsing uitzitten. Ze besloot om samen met haar man - oud-medewerker van de Russische antidopingautoriteit RUSADA - te werken met de Duitse journalist Hajo Seppelt. Met verborgen opnamen ontmaskerde ze het systeem van staatsdoping in Rusland, wat uiteindelijk leidde tot schorsingen voor tig toppers en dus ook een schorsing voor de Russische atletiek. 

Sindsdien zijn Stepanova en haar man en kind Rusland ontvlucht, waarna ze via Duitsland in Canada aan zijn gekomen en politiek asiel aangevraagd hebben. The Sunday Times meldt dat de atlete nu aan de IAAF gevraagd heeft om vanwege haar hulp in het ontmaskeren van de Russische staatsdoping een uitzondering te maken. Zo zou ze hopen op een plekje in het onlangs aangekondigde vluchtelingenteam of op deelname aan de Spelen onder de olympische vlag. 

"Mevrouw Stepanova heeft inderdaad een verzoek ingediend om op een andere manier dan als Russische atlete mee te mogen doen aan de Spelen in Rio", liet IAAF aan insidethegames weten. "Haar verzoek zal in behandeling genomen worden, er zijn nog geen beslissingen gemaakt." Als Stepanova inderdaad mee mag doen zou het niet alleen een ongelooflijk mooi staaltje ironie zijn dat juist zij de enige Russische atlete in Rio is, maar dat ze dan beter weg kan blijven uit haar thuisland lijkt ook duidelijk. De atlete en haar man worden nu al als 'vuile verraders' neergezet door belangrijke figuren in de Russische sportwereld.