'Sport in Rusland nog steeds één grote puinhoop'

heywoodu

De Russische atletiekwereld heeft de dopingproblemen nog bepaald niet op orde. Dat zou blijken uit een nieuwe documentaire van de Duitse journalist Hajo Seppelt, die zondagavond om 22.05 uur op WDR te zien is. Eerder op de avond was op ARD al een voorproefje te zien, inclusief enkele onthullingen.

Russische atleten zouden uitgebreid kunnen overleggen over wanneer een dopingcontrole het beste uitkomt. Dat gebeurt niet met zomaar iemand, maar met Anna Anzelovich. Niet geheel toevallig is zij de nieuwe baas van het Russisch antidopingagentschap RUSADA, dat door de mondiale WADA al op voorlopig non-actief werd gesteld. "Kom eind januari maar voor de dopingcontroles", zegt Anzelovich ogenschijnlijk in een opgenomen telefoontje.

De geschorste coach Vladimir Mokhnev zou ondertussen gewoon doorgaan met het trainen van atleten, ver buiten de grote steden in het kleine Gubkin. Op de lokale atletiekbaan dook het gezicht van Mokhnev volgens het team van Seppelt dag na dag op, zoals te zien is op met een verborgen camera opgenomen beelden. Een reactie van wereldatletiekbond IAAF stelt dat het feit dat Mokhnev atleten traint een zeer kwalijke zaak is. 

Ook zou er een nieuwe figuur zijn om doping te verspreiden onder Russische sporters. Sergey Portugalov deed dat voorheen, maar het voormalig hoofd van de medische afdeling van diverse internationale sportbonden is inmiddels vakkundig buitengewerkt. Een trainer zou zijn rol over hebben genomen en zou allerlei soorten doping op bestelling afleveren. Zo maakt het team van Seppelt via de telefoon een afspraak om onder meer oxandrolon en testosteron te bestellen. 

De Russische sportminister Vitaly Mutko zou intussen uiteraard al gereageerd hebben. Hij zou laten weten dat het Internationaal Olympisch Comité en de internationale atletiekbond zich vooral niet moeten laten beïnvloeden door de nieuwe documentaire van Seppelt en zijn team. De voorzitter van de internationale vereniging voor antidopingorganisaties (iNADO), Joseph de Pencier, is duidelijk in zijn mening: "Als dit klopt lijkt het me duidelijk dat Rusland bij het atletiek op de Olympische Spelen komende zomer absoluut niet welkom is."