Beckenbauer: "WK 2006 is niet gekocht"

Redactie

Franz Beckenbauer blijft erbij dat Duitsland op een eerlijke manier de toewijzing voor de WK-organisatie van 2006 heeft gekregen. De 70-jarige voetballegende was het boegbeeld van het bidcomité dat er in slaagde om het WK van 2006 naar Duitsland te halen. Een dubieuze betaling aan de FIFA zorgde er echter voor dat het land nu wordt verdacht van omkoping. Beckenbauer ontkent dat ten stelligste.

Vrijdag werd duidelijk dat een betaling van 6,7 miljoen euro onder meer via Der Kaiser naar een bedrijf van Mohamed Bin-Hammam is gegaan. Dat is de Qatarese voetbalbobo die in 2012 voor de rest van zijn leven wegens corruptie werd geschorst door de FIFA. Beckenbauer zegt echter dat dat geld niet werd gebruikt om stemmen te kopen.

"Het ging om een aanbetaling om de financiële toelage van de FIFA te verkrijgen. Anders hadden we in Duitsland geen WK gehad", sprak de Duitser volgens Bild am Sonntag. "We hadden het geld op dat moment (in 2002, red.) heel hard nodig. Anders zou het WK in ons land niet doorgaan."

Met zijn uitspraken reageerde Beckenbauer op een rapport van onderzoeksbureau Freshfields, dat echter geen sluitend bewijs heeft voor corruptie. "Achteraf is het altijd makkelijk praten, misschien heb ik inderdaad fouten gemaakt. Maar het WK is niet gekocht."