Stoke City in de slotfase langszij bij Chelsea, nieuwe nederlaag Newcastle United

Redactie

Stoke City pakte een punt op bezoek bij Chelsea, dat de ongeslagen status behoudt. Sinds de komst van Guus Hiddink hebben The Blues al dertien duels op rij niet verloren: 1-1.

Stoke verscheen op Stamford Bridge met twee Nederlanders aan de aftrap: Erik Pieters en Ibrahim Afellay. De gasten begonnen sterk en kregen via Mame Biram Diouf de grootste kansen. Na circa twintig minuten spelen bracht Afellay de spits in stelling om de score te openen, maar Diouf raakte de bal helemaal verkeerd.

Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Diouf een nóg grotere mogelijkheid. De Senegalees kon een voorzet van Xherdan Shaqiri in alle vrijheid tegen de touwen volleren, maar opnieuw kreeg de aanvaller de bal niet tussen de palen. Niet veel later ging de eeuwenoude voetbalwet weer op: Als je zelf niet scoort, krijg je een doelpunt om je oren.

Bertrand Traoré kreeg de bal op de rand van de Stoke-zestien aangespeeld door middenvelder Nemanja Matic. De jonge aanvaller draaide bij zijn directe opponent weg en vond na een kleine dribbel ruimte een schot te lossen. Vanaf de rand van de zestien legde de voormalig speler van Vitesse het leder in de linkerbovenhoek, 1-0.

In de tweede helft ging Stoke op zoek naar de gelijkmaker. Shaqiri was het dichtst bij, maar zijn inzet werd gekeerd door Chelseadoelman Thibout Courtois. Aan de andere kant kreeg Ruben Loftus-Cheek een kans de score te verdubbelen. Uiteindelijk was het Diouf die vijf minuten voor tijd al zijn missers goedmaakte: 1-1.


Newcastle United blijft zich in de gevarenzone begeven in de Premier League. Het team met Daryl Janmaat en Georginio Wijnaldum in de basis, verloor kansloos met 1-3.

De kop van het duel was duidelijk voor de bezoekers. De promovendus, en debutant in de Premier League, had meer balbezit dan de Magpies in de beginfase. Het zorgde voor gemor op de tribunes in Newcastle, dat al het hele seizoen wordt gepijnigd door de matige prestaties.

Joshua King snelde namens de bezoekers over de linkerflank, waarna hij met zijn voorzet probeerde Benik Afobe te bereiken. De bal raakte echter het been van Steven Taylor, die het voorwerp probeerde weg te werken, maar ongelukkig in eigen doel schoot: 0-1. Op een inzet van diezelfde Taylor vlak voor rust, had Artur Boruc vervolgens een antwoord. De verdediger leek met een schot zijn eerdere fout goed te maken, maar zag de Poolse goalie de gelijkmaker voorkomen.

Net zoals King getrokken was bij de openingstreffer, was de spits ook verantwoordelijk voor de tweede goal van Bournemouth. Matt Ritchie kon met een sliding de oud-Manchester United spits bereiken, waarna de Noor koelbloedig afrondde: 0-2. In de slotfase werd het nog spannend, toen Ayoze Pérez de aansluitingstreffer maakte voor Newcastle, maar verder dan dat kwam het elftal met Georginio Wijnaldum en Daryl Janmaat in de basis, niet. Charlie Daniels zorgde tot overmaat van ramp zelfs nog voor de 1-3 in de blessuretijd.