Man. City houdt zicht op CL, Southampton is Van Dijk dankbaar

Redactie

Manchester City blijft zicht houden op plaatsing voor de Champions League. De grootmacht uit Manchester veegde Aston Villa met 4-0 van de mat. Met veel machtsvertoon probeerden de Citizens van de eerste minuut de staartploeg uit Birmingham onder druk te zetten. Villa kroop in haar schulp en probeerde met een strakke defensieve organisatie weerstand te bieden aan City.

Tot het zestienmetergebied ging alles goed voor de vicekampioen van Engeland, maar vervolgens ontbrak het aan ideeën. Daardoor bleven Sergio Agüero en Wilfried Bony verstoken van kansen. De onverzettelijke Joe Lescott blonk uit bij de gasten door zijn manschappen telkens te coachen en de nodige tackles uit te delen.

In het tweede gedeelte van het gevecht tussen David en Goliath, bezorgde Yaya Touré de bevrijdende openingstreffer, door een slecht verwerkte corner op aangeven van Agüero binnen te schieten: 1-0.

Twee minuten na die goal, zorgde een slimme actie van Bony ervoor dat de Argentijn richting het doel van Villa kon afgaan. Micah Richards was Agüero te snel af, maar bezorgde met een sliding dat hij de bal ook weer inleverde bij diezelfde aanvaller. De goalgetter wist vervolgens wel raad met het buitenkansje: 2-0.

Toen er dik een uur was gevoetbald zorgde de Zuid-Amerikaanse spits op aangeven van Silva ook nog eens voor de 3-0. Het was over en sluiten voor Aston Villa. Ruim vijf minute later strooide ook Raheem Sterling nog wat extra zout in de Villa-wond door de 4-0 te maken.

Een kwartier voor tijd deed Agüero iets waar hij niet om bekend staat. City kreeg een strafschop toegewezen, waarna de aanvaller het buitenkansje naast schoot. De jubelstemming na het fluitsignaal van de arbiter was er niet minder.


Southampton dankte Virgil van Dijk zaterdagmiddag dat het een punt overhield aan het treffen met Sunderland. De Nederlander zorgde in de slotseconden voor de gelijkmaker.

In de eerste helft vielen beide teams op met een gedegen organisatie, waardoor het voor de neutrale toeschouwer in het begin geen bijzonder schouwspel was. Het risicoloze voetbal zorgde ervoor dat de kansen voortkwamen uit dode spelmomenten.

Een geweldige vrije trap van Wahbi Khazri leek in de 33e minuut bijna in het doel te belanden door een foute inschatting van Fraser Forster. Maar omdat zijn poging op het laatste moment afweek, konden de Saints opgelucht ademhalen. Aan de ander kant leek Virgil van Dijk uit een cornerbal de openingstreffer te maken, maar zag hij goalie Vito Mannone zijn inzet keren.

Na de theepauze was het opnieuw niet echt prettig om naar te kijken. Jermain Defoe zorgde zeven minuten voor het einde van het duel dat Sunderland op voorsprong kwam door een cross van Lamine Koné binnen te werken: 0-1.

Vlak voordat de ban was gebroken had José Fonte nog een rode kaart gekregen, waardoor Ronald Koeman de laatste minuten moest voetballen met een man minder. In de ultieme slotfase zorgde Dusan Tadic ervoor dat Virgil van Dijk Southampton alsnog een punt overhield aan het treffen.