Playoffs ijshockey BeNeLeague van start

Redactie

De playoffs voor de Nederlands-Belgische ijshockeycompetitie BeNeLeague gaan dit weekeinde van start, vrijdag begonnen de kwartfinales. De teams spelen twee wedstrijden (best-of-two) tegen elkaar en de winnaar gaat door naar de volgende ronde. Wie speelt tegen wie en waar liggen de kansen?

4 maart 2016
20:30 AHOUD Devils Nijmegen vs REPLAY HYC Herentals
zondag 6 maart 2016
20:00 REPLAY HYC Herentals vs AHOUD Devils Nijmegen

Herentals is de topfavoriet voor de titel en de verwachting is dat ze korte metten maken met de Devils, zoals ze met iedereen doen dit seizoen. De Nijmegenaren doen het echter altijd beter als er iets op het spel staat en ze zijn momenteel op dreef. Na een waardeloze start in deze competitie waarin ze in vijf wedstrijden slechts één keer wisten te winnen pakten ze uit de laatste vijf wedstrijden van het seizoen twaalf punten om deelname aan de playoffs zeker te stellen. Beide teams stonden één keer eerder tegenover elkaar, Herentals won deze ontmoeting met 0-6.
Update: Herentals heeft de eerste wedstrijd inmiddels met 3-12 gewonnen. 

De eerste wedstrijd tussen Nijmegen en Herentals (Bron: YouTube)

zaterdag 5 maart 2016
18:30 Luik Bulldogs vs UNIS Flyers Heerenveen
zondag 6 maart 2016
16:30 UNIS Flyers Heerenveen vs Luik Bulldogs

Ook Heerenveen is bezig met een nagenoeg perfect seizoen: de ploeg verloor van Zoetermeer maar wist thuis als enige team dit seizoen van Herentals te winnen. Hun Waalse tegenstander is met een moeilijker seizoen bezig. Door blessureleed en onderschatting van het speelschema moest de ploeg vaak incompleet aantreden. Dieptepunt was de wedstrijd in en tegen Amsterdam waar men slechts zeven veldspelers en één goalie op wist te trommelen.

Hier moet in alle eerlijkheid wel bij gezegd worden dat ze de dag ervoor ook al een uitwedstrijd hadden gespeeld wat normaal gesproken niet de bedoeling is. In het laatste speelweekend moest de ploeg in drie dagen zelfs drie keer aan de slag! Het zegt wat over de ploeg, die geleid wordt door twee ervaren Polen, dat ze onder die omstandigheden de playoffs gehaald hebben. De enige ontmoeting tussen Flyers en Bulldogs eindigde in een 6-3 overwinning voor de Flyers.

zaterdag 5 maart 2016
18:00 IJ.V. Amstel Tijgers anno 1963 VS Laco Eaters Limburg
zondag 6 maart 2016
20:30 Laco Eaters Limburg VS IJ.V. Amstel Tijgers anno 1963

Geleen staat hier als winnaar van poule B. De Limburgers hebben meer ervaring in huis en met Akim Ramoul en Lars van Sloun beschikken ze over twee spelers die meer dan vijftig punten in goals en assists bij elkaar sprokkelden. Ook wisten de Eaters in de beker de Heerenveen Flyers te verslaan. In de competitie zelf wisten de Eaters echter niet te winnen van de top-5 van poule A.

De mannen van Amstel-coach Ron Berteling daarentegen zijn een stuk stabieler: wedstrijden die gewonnen moeten worden, worden gewonnen en wedstrijden die op papier kansloos zijn werden verloren. De Amsterdammers moeten zorgen dat sterspelers als Joey Oosterveld uit de strafbank blijven en dan moet hier een klein stuntje mogelijk zijn, maar het zal er heel erg om spannen. De eerste wedstrijd werd in Geleen door de Amsterdammers gewonnen met 2-5

zondag 6 maart 2016
19:15 Tilburg Trappers Toekomstteam vs Hijs Hokij Den Haag
dinsdag 8 maart 2016
20:30 Hijs Hokij Den Haag vs Tilburg Trappers

Zoals altijd zijn ook de Trappers er weer bij en het team lijkt weer lastig te verslaan. Het wist zowel tegen Amsterdam als Den Haag een verlenging af te dwingen, maar die gingen beiden verloren. Grote man bij de Trappers is natuurlijk Donald Nichols: de Canadees speelde in 1999 zijn eerste wedstrijd in Nedederland en is nog steeds één van de meer productieve aanvallers.

Bij de Hagenezen is Marcel Kars de gevierde man. De 38-jarige Nederlands-Canadese international is nu aan het einde van zijn carrière nog steeds goed voor anderhalve punt per wedstrijd. Ook de gebroeders Alan, Stace en Mitch van Bentem en in het verleden relatief onzichtbare spelers als Jasper Kick zijn goed op dreef wat Den Haag in de breedte toch wel wat sterker maakt. De eerste wedstrijd werd thuis voor 1713 toeschouwers in sudden death overtime gewonnen door Hijs met 4-3.