WK allround: Kramer start tegen Brodka, Wüst treft Skokova

Sjors (Sj0rSz)

Komend weekend wordt het WK allround in Berlijn gehouden. Titelverdediger Sven Kramer begint zijn titelprolongatie morgen op de 500 meter tegen Zbigniew Brodka. Beide heren verschijnen in de zevende rit op het ijs.

Later op de dag wordt ook de 5.000 meter nog verreden. Dan strijdt Kramer tegen de Duitser Moritz Geisreiter. Jan Blokhuijsen werd tijdens de loting gekoppeld aan de Noor Sverre Lunde Pedersen (500 meter) en Patrick Beckert uit Duitsland (5.000 meter).

Ook bij de vrouwen worden morgen twee afstanden verreden, te weten de 500 meter en de 3.000 meter. Ireen Wüst werd bij de loting gekoppeld voor de kortste afstand gekoppeld aan de Russin Yulia Skokova en moet het op de drie kilometer opnemen tegen de Noorse Ida Njatun. Titelverdedigster Martina Sablikova begint haar wereldkampioenschap op de 500 meter tegen Antoinette de Jong.

Dan is er nog een apart verhaal rondom Denis Yuskov. De Rus kan Kramer op de 500 meter en de 1500 meter serieus pijn gaan doen. Dit gebeurde tijdens het EK allround in Minsk ook al; Yuskov was toen drie seconden sneller. Daarna trok de schaatser zich echter terug voor de 10.000 meter. Dit scenario lijkt zich nu ook te voltrekken.

De coach van Yuskov, Kosta Poltavets, heeft al aangekondigd dat schaatser niet helemaal fit is en de langste afstand mogelijk niet zal rijden. Dit is dan wel onder voorbehoud; als de kans op een wereldtitel nog duidelijk aanwezig, start hij mogelijk wel. Het wegvallen van Yuskov zou opnieuw slechte reclame voor de schaatssport kunnen betekenen.