Flinke stijging Nederlandse daklozen

anoniem_11052019111132

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het aantal daklozen in Nederland met 74% is gestegen in zes jaar. 13.000 daklozen zijn er in die jaren bijgekomen.

Volgens Jan Laurier, de voorzitter van Federatie Opvang, zijn er twee belangrijke oorzaken voor de forste stijging. Allereerst noemt hij de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg, dit zou er toe hebben geleid dat mensen sneller op straat komen en minder goed worden begeleid.

Een andere oorzaak die hij aan NOS vertelt ziet hij in de financiële crisis, wat als oorzaak wordt gezien voor vele huisuitzettingen. 90% van de huisuitzettingen zou een financiële reden hebben.

Hij zegt tevens dat er vaker voorkomen moet worden dat mensen überhaupt dakloos raken. Bijvoorbeeld door het elimineren van wachtlijsten bij de schuldhulpverlening en het direct ingrijpen als mensen in financiële problemen komen. Dat zou beter zijn dan de schuld hoog laten oplopen.

Het CBS houdt enkel de gegevens bij van geregistreerde daklozen. Illegalen worden bij de statistieken bijvoorbeeld niet meegerekend.