'Verdacht gokpatroon bij duel N.E.C. - Willem II'

Peterselieman

Op de eredivisiewedstrijd tussen N.E.C. Nijmegen en Willem II van 17 januari dit jaar is opvallend veel gegokt, zo meldt de Duitse publieke omroep. Het was een van de wedstrijden die besproken werd tijdens een documentaire over matchfixing.

Door gokkers in Zuid-Duitsland werd er opvallend veel ingezet op een 1-0 overwinning voor N.E.C., een uitslag die uiteindelijk ook op de borden kwam. Op dezelfde dag werd er ook veel meer dan gebruikelijk ingezet op de wedstrijd tussen Oostende en Waasland-Beveren (3-3, red.) in de Belgische competitie. Er werd ingezet op een hoge score met minimaal drie doelpunten. Er moest door de wedkantoren een bedrag van vijf cijfers uitgekeerd worden en daarom is er melding gedaan bij de FIFA.

Dat de inzet en het uitgekeerde bedrag op een duel hoger is dan normaal hoeft nog niet te betekenen dat er daadwerkelijk matchfixing plaats heeft gevonden. Dat was volgens voetbalbond KNVB wel het geval in 2009 toen toenmalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo geprobeerd zou hebben zijn ploeg opzettelijk van FC Utrecht te laten verliezen.