WK-zilver voor teamsprinters

heywoodu

Het WK baanwielrennen in Londen heeft op dag één al een Nederlandse medaille opgeleverd. Teamsprinters Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Mathijs Büchli gingen in de finale ten onder tegen Nieuw-Zeeland, nadat in de kwalificaties de tweede plek werd neergezet.

Hugo Haak kwam in de kwalificaties nog in actie, maar werd in de eindstrijd vervangen door Büchli. Na twee van de drie ronden lag Nederland in de finale zelfs op op, maar slotrijder Büchli kon het niet bolwerken tegen Edward Dawkins. De Kiwi's pakten net als in 2014 het goud, maar Nederland won wel voor het eerst sinds 2008 weer een medaille op de teamsprint bij de mannen. Duitsland won het brons door Frankrijk te verslaan in de troostfinale.

Bij de vrouwen ging het goud aanvankelijk naar China, maar Gong Jinjie en Zhong Tianshi werden gediskwalificeerd vanwege een foute wissel. Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova konden daardoor alsnog het goud ophalen namens Rusland. Miriam Welte en Kristina Vogel uit Duitsland veroverden het brons.

De Australische Rebecca Wiasak won het goud op de individuele achtervolging, door in de finale de Poolse Malgorzata Wojtyra compleet kansloos te laten. Annie Foreman-Mackey mag het brons mee naar Canada nemen. De scratch bij de mannen werd gewonnen door de Spanjaard Sebastian Mora. Hij zette het peloton op een ronde en kwam solo over de finish. Ignacio Prado uit Mexico pakte zilver, voor de Zwitser Claudio Imhof. Wim Stroetinga kwam niet in het stuk voor.