Beide sprintploegen naar Olympische Spelen, WK-goud mogelijk

heywoodu

Na de mannenachtervolgingsploeg hebben ook de Nederlandse teamsprintsters zich op het WK baanwielrennen geplaatst voor de Olympische Spelen. In Londen werden Elis Ligtlee en Laurine van Riessen zesde in de kwalificaties. Een kleine teleurstelling, maar wel genoeg om zich definitief voor de Spelen te plaatsen.

Daarvoor was een plek in de top-9 van de wereld en tegelijkertijd de top-5 van Europa nodig en dat kan hen niet meer ontgaan. Het betekent direct dat de twee rensters die Nederland in Rio de Janeiro vertegenwoordigen ook in actie mogen komen op de sprint en de keirin. 

China en Rusland zullen in Londen strijden om de wereldtitel, Duitsland en Australië gaan op voor het brons. Groot-Brittannië werd voor eigen publiek vijfde en naast een simpelweg teleurstellend resultaat betekende dat ook meer slecht nieuws: de Britse dames kwamen 0,09 seconden tekort om zich voor de Spelen te plaatsen.

Update 16.56 uur

Ook de Nederlandse mannen zijn inmiddels zeker van plaatsing voor de Spelen. In de kwalificaties zorgden ze voor een ijzersterke tweede plek, waardoor Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak zelfs mogen gaan strijden om het goud. Dat de ploeg zich voor de Spelen zou plaatsen was al bijna zeker, maar daar valt nu niet meer aan te ontkomen. In 2012 was Nederland er op de teamsprint niet bij, in 2008 werden Theo Bos, Teun Mulder en Tim Veldt achtste. Ook voor de heren geldt dat Nederland automatisch vertegenwoordigd is op de sprint en de keirin.

Nederland zal in de finale gaan strijden om het goud met Nieuw-Zeeland, goed voor brons, zilver, goud en zilver op de vorige vier WK's.