Lennox Lewis: "Profboksers op Spelen absurd en gevaarlijk"

heywoodu

Voormalig bokser Lennox Lewis is het absoluut niet eens met het plan van amateurboksbond AIBA om vanaf komende zomer ook full-time professionals toe te laten op de Olympische Spelen. "Een absurd plan", zegt de olympisch kampioen van 1988 en latere wereldkampioen bij diverse profbonden. 

"Het hele amateursysteem is er voor amateurs, daarom gebruiken ze bijvoorbeeld hoofdbescherming. Zo worden ze beschermd, want ze hebben nog een gebrek aan ervaring en zijn nog niet zo door de wol geverfd als de professionals", zegt de Brit. "Nu krijg je ineens een wereldkampioen bij de profs - of toch minstens iemand uit de top-10 - die het tegen een amateur opneemt...dat lijkt me nou niet eerlijk."

Lewis illustreerde zijn mening met landgenoot Anthony Joshua, die in Londen in 2012 olympisch goud in het superzwaargewicht won. "Dan zou Joshua daar op de Spelen staan en ineens tegen Wladimir Klitschko moeten vechten...die heeft zijn olympische tijd al lang gehad en staat daar dan met zeventig professionele gevechten op zijn naam. Dan staat zo'n kampioen daar te vechten tegen een joch van 18 jaar met misschien tien internationale gevechten...ik snap dat echt niet."

Als de aangekondigde regels in 1988 al van kracht waren had Lewis het op de Spelen mogelijk op moeten nemen tegen Mike Tyson, destijds de wereldkampioen. De Brit zegt dat hij daar op dat moment echter totaal niet klaar voor was geweest. "Ik was weliswaar de beste amateur ter wereld door olympisch goud te pakken, maar als je daarna professional wordt moet je alles opnieuw leren...andere puntentelling, langere rondes, een andere manier van vechten. Als amateur- en profboksen zouden gaan trouwen, wordt het geen gelukkig huwelijk", voorspelt de Brit.