Super Tuesday cruciaal in presidentsrace

anoniem_22072019030306

De strijd om het Witte Huis beleeft dinsdag een nieuw hoogtepunt: Super Tuesday. In veertien staten zijn er Republikeinse voorverkiezingen, terwijl Democraten in twaalf staten hun stem uitbrengen. Kandidaten kunnen een beslissende voorsprong nemen of juist hun aspiraties in rook zien opgaan.

Voor de zeven overgebleven presidentskandidaten (vijf Republikeinen, twee Democraten) is 1 maart een belangrijke dag. Op Super Tuesday blijkt welke kandidaturen perspectief hebben en bovenal wie de torenhoge favorieten worden. In de staten Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont en Virginia gaan zowel Democraten als Republikeinen naar de stembus. De Republikeinen stemmen ook nog in Alaska, North Dakota en Wyoming, terwijl Democratische kiezers op het eiland American Samoa ook mogen stemmen.

Op rozen
Bij de Democraten zit Hillary Clinton op rozen. Ze beleefde een moeizame start door de voorverkiezing in Iowa slechts nipt te winnen, terwijl haar rivaal Bernie Sanders juist overtuigend won in New Hampshire. Afgelopen week stelde de voormalig first lady echter orde op zaken. Ze versloeg Sanders in Nevada en won met grote voorsprong in South Carolina.

De situatie oogt niet al te rooskleurig voor de 74-jarige senator uit Vermont en de politieke revolutie die hij beoogt. Volgens de peilingen gaat Sanders in zijn thuisstaat een verpletterende zege boeken, maar dat kon weleens zijn enige overwinning worden. Zelfs in Massachusetts, een staat die grenst aan Vermont, is een zege van Sanders nog lang niet zeker. In de recente peilingen heeft Clinton daar zelfs een voorsprong. Sanders mag nog hopen op winst in Oklahoma en Colorado, maar verder lijkt het vooral een super-dag voor Clinton te worden. De vraag is zelfs of Sanders na morgenavond nog heil ziet in het voortzetten van de tweestrijd.

Monsterzeges?
Spannender wordt het bij de Republikeinen. Het gaat dan niet om wie de winnaar wordt, maar vooral om de vraag hoe de overige vier kandidaten het doen. Dat Donald Trump dinsdag prima zaken gaat doen is haast onvermijdelijk. De front runner werd dit weekend in een tv-debat op CNN fel aangevallen, maar het lijkt hem allemaal niet te schaden. Een nieuwe landelijke peiling van CNN geeft Trump zelfs 49 procent steun; een voorsprong van 33 procentpunt op de eerste achtervolger. Zo goed heeft Trump er nog nooit voor gestaan.

Een andere opsteker voor Trump is dat Chris Christie afgelopen week zijn steun voor hem uitsprak. De gouverneur van New Jersey staakte recent zijn eigen campagne voor het Witte Huis. In verschillende staten lijkt Trump een soortgelijke monsteroverwinning te kunnen halen als in de landelijke peiling. Maar er zijn ook een paar staten waar zijn achtervolgers Marco Rubio en Ted Cruz hem dichter op de hielen zitten.

Thuisstaat
Interessant is vooral Texas. In deze grote staat staan niet alleen de meeste gedelegeerden op het spel, het is ook de thuisstaat van senator Ted Cruz. Cruz is met Marco Rubio in een felle strijd verwikkeld om de tweede plaats. De oer-conservatieve Cruz heeft na zijn winst in Iowa een paar flinke tegenslagen moeten incasseren. Zowel in South Carolina als Nevada moest hij Marco Rubio voor zich dulden. De peilingen in Texas voorspellen een nek-aan-nekrace tussen Trump en Cruz. Als Trump in Texas een zege boekt, dan schaadt dat de presidentiële kansen van Cruz enorm.

Rubio is op zijn beurt vooral gebaat bij overwinningen op Cruz, zodat het partij-establishment zich definitief achter hem kan scharen. De jonge senator uit Florida kende dit weekend een sterk optreden in het chaotisch verlopen CNN-debat waarin de kandidaten fel tegen elkaar van leer trokken. De vraag is of dat goede optreden zich voor Rubio vertaalt in goede uitslagen. John Kasich en Ben Carson lijken tijdens Super Tuesday geen rol van betekenis te gaan spelen.

Donald Trump
Donald Trump heeft goede papieren om tijdens Super Tuesday veel staten te winnen.