Aregawi trekt zich terug van WK indoor, 'niks te maken met schandaal'

heywoodu

De Zweedse hardloopster Abeba Aregawi heeft zich teruggetrokken van het wereldkampioenschap indoor, komende maand in het Amerikaanse Portland. Volgens het Zweedse team heeft het niks te maken met het recente schandaal rondom Aregawi: de geboren Ethiopische zou bewust foutieve informatie hebben opgegeven om de Zweedse nationaliteit te verkrijgen. Zo zou ze zelfs nooit in Zweden gewoond hebben.

De coach van het nationale team, Karin Torneklint, liet in eerste instantie weinig los over het terugtrekken van de regerend wereldkampioene indoor op de 1500 meter. "Mijn intentie is om in de sport te blijven werken", klonk het vaag. Stefan Olsson, de voorzitter van de Zweedse atletiekbond, was al ernstig teleurgesteld in het nieuws rondom het liegen van Aregawi: "Alles is hier gebaseerd op vertrouwen en als dan blijkt dat je iemand toch niet kunt vertrouwen, komt dat erg hard aan", liet hij weten. 

Aregawi kwam tot december 2012 uit voor Ethiopië, maar kreeg de Zweedse nationaliteit nadat ze met een Ethiopische Zweed trouwde. Ze is tegenwoordig met een ander getrouwd: de Ethiopische marathonloper Yemane Tsegay, die vorig jaar WK-zilver won. Namens Zweden won ze de 1500 meter onder meer op het WK outdoor van 2013 en WK indoor van 2014.

"Abeba heeft niet genoeg gelopen en is niet goed genoeg in vorm om naar het WK te gaan", aldus coach Torneklinkt in een wat duidelijker uitleg. "We hebben dit al even geleden besloten en het heeft niks met het onderzoek van de Zweedse belastingdienst te maken", doelt hij op het ingestelde onderzoek naar aanleiding van het mogelijk frauderen van de atlete.