Zuid-Koreaanse bobsleeër schrijft geschiedenis

heywoodu

De Zuid-Koreaanse bobsleeër Won Yun-jong heeft in het Duitse Königssee geschiedenis geschreven. In de tweemansbob was hij de beste tijdens de seizoensafsluiter, maar belangrijker nog: Won won het eindklassement in de World Cup, de eerste keer ooit dat een Aziaat de World Cup-titel wint in een van de grote glijsporten bobsleeën, skeleton en rodelen.

Won was met remmer Seo Young-woo de snelste in de eerste run, maar twee Zwitserse sleeën zaten het duo op de hielen. Beat Hefti en remmer Alex Baumann gaven slechts 0,02 seconden toe, terwijl ook Rico Peter en Bror van der Zijde binnen een tiende bleven. In run twee moest Peter zijn plek afstaan aan de Duitser Francesco Friedrich en remmer Candy Bauer, maar Hefti kon zijn plek wel verdedigen. Het bleek echter net niet genoeg om Won te verslaan, want de Koreaan bleef Hefti 0,05 seconden voor en pakte zo definitief de historische eindzege.

Het was een zeer emotioneel moment voor de Koreanen, die eerder dit jaar plotseling hun coach Malcolm Lloyd verloren. Regelmatig werd daarna met zijn afbeelding op de slee meegedaan en in januari leverde dat in Whistler al de eerste Aziatische bobsleezege ooit op. Won is dé exponent van het Zuid-Koreaanse programma in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2018, die in Pyeongchang gehouden worden. 

De Nederlander Ivo de Bruin deed in Königssee wel mee, maar werd 21e en speelde dus opnieuw geen rol van betekenis.