Eindzege World Cup schansspringen en evenaring record Prevc

heywoodu

Schansspringer Peter Prevc heeft ruim voor het einde van het seizoen de eindzege in de World Cup veroverd. De 23-jarige Sloveen boekte in een troosteloos Almaty zijn dertiende zege van het seizoen en met nog zeven wedstrijden te gaan is de eindzege voor ieder ander definitief buiten bereik. Prevc is de tweede Sloveen ooit die de kristallen bokaal wint: in 1996/97 en 1997/98 pakte Primoz Peterka de titel.

Zoals dit seizoen wel vaker stond er in beide ronden geen maat op Prevc, die zowel in de eerste als tweede sprong veruit de beste was. Alleen de Duitser Severin Freund en de Noor Daniel André Tande konden een heel klein beetje in de buurt blijven, maar een bedreiging vormden ze nooit. Freund was de enige die Prevc in theorie nog van de World Cup af kon houden, maar dan moest de Sloveen eigenlijk geblesseerd raken en alsnog had de Duitser dan nagenoeg alles moeten winnen.

Prevc is bezig aan een bijna ongelooflijk seizoen. De nummer twee van de World Cup in de vorige twee seizoenen heeft inmiddels al dertien wedstrijden gewonnen. Daarmee heeft hij nu al het record van Gregor Schlierenzauer geëvenaard, die dat in het seizoen 2008/09 neerzette. Schlierenzauer haalde destijds twintig keer het podium, eveneens een record. Prevc heeft er nu achttien op zijn naam staan en helemaal niets wijst erop dat hij beide records van de Oostenrijker niet gaat verbreken. 

Naast zijn talloze zeges en de eindzege in de World Cup won Prevc dit seizoen ook met overmacht de Vierschansentournee én het WK skivliegen. Van 17 tot en met 20 maart kan hij voor eigen publiek in Planica tijdens de World Cup-finale ook de bokaal in het skivliegen pakken, waarmee hij alle beschikbare prijzen in één seizoen voor zich op zou eisen.