Cameron haalt uit naar voorstanders Brexit

Redactie

Voorstanders van een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU geven geen eerlijk beeld van de economische gevolgen van die stap. Dat stelt de Britse premier David Cameron in een ingezonden stuk in de Britse krant Sunday Telegraph.

Daarin beschuldigt hij de voorstanders van een 'Brexit' ervan "extreem vaag" te zijn over hun visie op de Britse toekomst buiten de EU. Ze kunnen niet volstaan met de belofte "dat alles goed zal komen als onze banen en de toekomst van ons land op het spel staan", aldus de premier. "Wat ze nu bieden is een sprong in het duister."

Cameron wijst er onder meer op dat landen van buiten de EU alleen volledige toegang krijgen tot de Europese markt als ze zich aan de Europese regels houden en een bijdrage leveren aan de EU. Tegelijkertijd hebben ze geen enkele invloed op de EU-regels. Een apart handelsverdrag is volgens de premier hoogst onzeker en waarschijnlijk onvoldoende voor Groot-Brittannië, dat de helft van zijn exportmarkt in de EU heeft.

Gok van de eeuw
Bij een Brexit moet binnen twee jaar een nieuwe verhouding worden gevonden met de EU, aldus Cameron. Als binnen die tijd geen verdrag wordt gesloten, dan moet er met alle landen apart worden onderhandeld of blijven er alleen hele basale afspraken over. "Onze volledige toegang tot de Europese markt en onze vrijhandelsverdragen zouden dan in één keer verdwijnen."

"Met zoveel gaten in de 'out'-argumenten gaat de keuze duidelijk tussen het grote onbekende en een groter Brittannië", schrijft Cameron. "Een stem om te vertrekken is de gok van de eeuw. En het is de toekomst van onze kinderen die op tafel ligt als we de dobbelsteen gooien."

Cameron haalt uit naar voorstanders Brexit
Cameron haalt uit naar voorstanders Brexit (Foto: ANP)