Clinton wint ruim in South Carolina

anoniem_22072019030306

Hillary Clinton heeft zaterdag de Democratische voorverkiezingen in de staat South Carolina overtuigend gewonnen. De voormalig first lady stevent af op een score van bijna 75 procent. Haar rivaal Bernie Sanders moet genoegen nemen met een kwart van de stemmen.

De voorverkiezingen in South Carolina zijn de laatste voor Super Tuesday, komende dinsdag. Dan gaan kiezers in elf staten tegelijkertijd naar de stembus. Met de winst in South Carolina vergroot Clinton haar voorsprong op Sanders. Clinton heeft nu drie staten achter haar naam, terwijl Sanders in één staat de winst pakte.

Het is de eerste keer dat Clinton met een ruime marge wint. Clinton won begin februari de voorverkiezingen in Iowa met een nipte voorsprong. Bernie Sanders wist daarna te winnen in New Hampshire, een staat die grenst aan zijn thuisstaat Vermont. Eerder deze week schreef Clinton de voorverkiezing in Nevada op haar naam. Het verschil bedroeg toen 5 procentpunt in het voordeel van Clinton.

Volgens analisten dankt Clinton de ruime zege in South Carolina vooral aan Afro-Amerikaanse kiezers. Die stemmen in grote meerderheid voor Clinton, terwijl ongeveer 60 procent van de blanke kiezers voor Sanders kiest. Kenners beschouwen de winst van Clinton in South Carolina ook als een belangrijke morele zege. In 2008, toen Clinton ook kandidaat was, boekte Barack Obama een zwaarbevochten overwinning in South Carolina, om vervolgens de Democratische nominatie naar zich toe te trekken.

Hillary Clinton
Hillary Clinton wint de Democratische voorverkiezing in South Carolina overtuigend.