3 Nederlanders in Duitsland opgepakt voor plofkraken

qltel

In de Duitse stad Essen zijn 5 mensen, waaronder 3 Nederlanders, opgepakt voor plofkraken. Ze maakten deel uit van een bende die woensdagmorgen 2 geldautomaten in Essen hadden opgeblazen. Getuigen zagen de daders op 2 scooters wegrijden. Na een achtervolging kon de politie ze oppakken. De groep had 8 geldcassettes buitgemaakt

Volgens de Duitse politie had de bende de kraken goed voorbereid. Ze hadden 2 weken geleden een huis gehuurd in de buurt van de getroffen banken. 3 verdachten zijn in dat huis aangehouden, 2 anderen kort daarop.

Essen ligt niet ver van Venlo. Vermoedelijk zijn daar meer plofkrakers actief. Een nacht eerder werd in het dorp Keyenberg een geldautomaat opgeblazen, de daders zijn in een auto met Nederlands kenteken gevlucht richting Venlo.

De meeste van dit soort kraken blijven onopgelost. De moeilijkheid is dat de daders meestal aan zo'n 5 minuten genoeg hebben om de kraak te plegen. De Duitse Minister Ralf Jäger heeft de banken al meermalen aangeraden gebruik te gaan maken van verfpatronen die het geld bij een kraak onbruikbaar maken.