Migratieberaad Turkije-EU kan doorgaan

anoniem_13042019115511

Het ingelaste lunchoverleg met Turkije tijdens Europees topoverleg over migratie kan donderdag doorgaan. Staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff, die het overleg voorzit, had de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala uitgenodigd maar die had al afspraken staan, bleek woensdag. In plaats daarvan komt een onderminister naar Brussel, aldus een zegsman van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

De uitvoering van het actieplan dat de EU met de Turken heeft afgesproken komt opnieuw ter sprake. Turkije heeft daarin toegezegd de stroom migranten die naar Griekenland afreist terug te dringen, maar recente cijfers tonen aan dat dat nog nauwelijks lukt.

Vorige week zou de Turkse premier Ahmet Davutoglu naar Brussel komen, maar die zegde af vanwege de aanslagen in Ankara. Premier Mark Rutte sprak hem maandag telefonisch over de voortgang van het actieplan.

EU-president Donald Tusk bevestigde woensdag dat de migratietop met Turkije op het niveau van regeringsleiders op 7 maart plaatsvindt in Brussel.

Migratieberaad Turkije-EU kan doorgaan
Migratieberaad Turkije-EU kan doorgaan (Foto: ANP)