Thuiszorgers demonstreren in Bronckhorst

Monique Verlind (DJMO)

Vakbond FNV heeft voor dinsdag een grote demonstratie aangekondigd in het Gelderse Bronckhorst. De bond roept mensen op in groten getale naar de plaats te komen om medewerksters van thuiszorgorganisatie TSN Thuiszorg te ondersteunen.

Actievoerende medewerkers van de thuiszorg gingen vrijdag over tot bezetting van gemeentehuizen in Bronckhorst en in Hollands Kroon (Noord-Holland). De bezetters eisten dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg om het werk van het noodlijdende TSN over te nemen. Buurtzorg wil ongeveer driekwart van de medewerkers en cliënten van TSN overnemen.

Gemeenten besluiten naar verwachting uiterlijk woensdag of ze ingaan op het overnamebod van Buurtzorg op delen van het wankelende TSN. De bewindvoerders van de thuiszorgorganisatie en FNV staan achter de plannen.

TSN was de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland. Het bedrijf kwam echter in financiële nood. Het probeerde de lonen van medewerkers eenzijdig te verlagen, maar werd door de rechter teruggefloten. Eind november kreeg het bedrijf uitstel van betaling.

Thuiszorgers demonstreren in Bronckhorst
Thuiszorgers demonstreren in Bronckhorst (Foto: ANP)