Oekraïne stuurt politiek lied naar Songfestival

anoniem_22072019030306

Oekraïne stuurt zangeres Jamala met een liedje over Sovjet-misdaden naar het Songfestival, meldt de NOS. Het nummer 1944 gaat over de deportatie van de Krimtataren door toenmalig Sovjet-leider Jozef Stalin.

Stalin liet tijdens de Tweede Wereldoorlog veel inwoners van de Krim afvoeren naar Centraal-Azië; tienduizenden mensen kwamen op de barre steppe om van hongersnood en ontberingen. 'Als de vreemdelingen naar je huis komen en je allemaal vermoorden. En dan zeggen ze: we zijn niet schuldig', zijn de eerste regels van 1944.

Het nummer is deels Engelstalig en Tataars. Zangeres Jamala, zelf ook Krimtataar, zegt dat ze is geïnspireerd door het verhaal van haar overgrootmoeder. Anderen zien echter een duidelijke verwijzing naar de huidige situatie: Rusland heeft de Krim geannexeerd.

Politiek
Jamala versloeg zondagavond vijf andere inzendingen tijdens het nationale songfestival van Oekraïne. De grote vraag is nu of ze ook werkelijk mag optreden in Stockholm. Volgens de Eurovisieregels zijn politieke nummers niet toegestaan. In 2009 werd de inzending van Georgië geweigerd. Het land stuurde een liedje met de titel We Don't Wanna Put In. De laatste woorden lijken qua uitspraak nogal op de naam van een bepaalde Russische leider.

Rondom de Oekraïense inzending zijn er ook al vaker problemen geweest. In 2005 moest de formatie GreenJolly de tekst van hun nummer aanpassen, omdat het een lofzang op de Oranjerevolutie van 2004 was. In 2009 werd zanger Vasyl Lazarovych aangewezen om zijn land te vertegenwoordigen, maar zijn nummer werd teruggetrokken omdat het te zwak was. Zangeres Alyosha won daarna de nationale finale, maar haar liedje werd afgekeurd omdat het al eerder was uitgebracht. Op de valreep werd een ander lied, Sweet People, gekozen.