Amerikaanse en Canadese voetbalsters naar Olympische Spelen

heywoodu

De Amerikaanse en Canadese voetbalsters hebben zich zoals verwacht geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer. Tijdens het Noord-Amerikaans kwalificatietoernooi in Houston en Frisco haalden de beide landen de finale, wat goed was voor een ticket naar Rio de Janeiro.

Canada stond vrijdag in de halve finale tegenover het piepjonge Costa Rica. Aanvoerster, recordinternational en topscorer aller tijden Christine Sinclair bracht Canada in Houston na ruim een kwartier op voorsprong. Vroeg in de tweede helft zorgde ze met een schitterende actie voor de 2-0, maar het was nog niet gespeeld. Een dik kwartier voor het einde werkte Rodriguez Cedeño een penalty in het Canadese doel, maar Nichelle Prince zorgde in de 85e minuut alsnog voor de beslissing: 3-1. 

De VS nam het vervolgens op tegen Trinidad & Tobago, wat op voorhand al een vrijwel uitgemaakte zaak leek. Tobin Heath maakte na ruim tien minuten de 1-0, maar in de rest van het eerste half uur deed keepster Kimika Forbes van Trinidad het uitstekend. Toch konden veelscorers Alex Morgan in de 30e en Carli Lloyd in de 42e minuut de voorsprong uitbreiden. Diezelfde Morgan frommelde er vervolgens nog twee goals in en bracht de eindstand op 5-0.

Canada en de VS spelen in de finale nog wel tegen elkaar, maar dat is puur om des keizers baard.