Gemeentehuizen bezet door boze burgers

Tim (timmmmm)

Het mag geen geheim zijn dat de zorg in Nederland steeds verder uitgekleed wordt en die sector het zwaar te verduren heeft. Om dat een halt toe te roepen, hebben thuiszorgmedewerkers het gemeentehuis van het Gelderse Bronckhorst bezet.

Hun huidige werkgever, de grootste thuiszorginstelling van Nederland TSN, is failliet. Stichting Familiehulp wil de 1200 klanten en de daarbij horende banen in de regio overnemen, zodat de cliënten niet van thuiszorger hoeven te wisselen én de medewerkers hun arbeidsvoorwaarden behouden zien. Door de zorg beter te organiseren, zegt Stichting Familiehulp dat te kunnen bolwerken.

De gemeentes moeten echter toestemming geven voor het plan en de thuiszorgmedewerkers, georganiseerd onder FNV, zeggen het gemeentehuis niet te verlaten voor die toestemming er is.

Update 12.30 uur
De wethouder heeft inmiddels gereageerd. Op dinsdag is er een vergadering over en daarna zal het College het besluit kenbaar maken. Eerder wil hij er geen uitspraken over doen. Het is dus maar goed dat de 'bezetters' hun slaapzakken hebben meegenomen.

Ondertussen meldt RTV Noord-Holland dat het gemeentehuis in Hollands Kroon op soortgelijke wijze bezet is. Hier hebben we wat (verder niet heel spannende) Periscope-beelden van. We houden jullie op de hoogte.

Update 20.50 uur
Rond de klok van 18.30 uur zijn de bezetters, zo'n 25 man sterk, van het gemeentehuis in Hollandse kroon vrijwillig vertrokken. De politie was aanwezig voor een ontruiming maar dat bleek dus niet nodig. De boze thuiszorgmedewerkers zijn in gesprek geweest met de fractievoorzitter van de ChristenUnie, een PvdA- en een GroenLinks-raadslid. Deze beloofde zich te zullen inzetten voor het probleem.

Inmiddels is ook bekend dat de thuiszorgmedewerkers van TSN ook deze maand weer hun salaris krijgen. Dat kan omdat de gemeenten op tijd hun facturen hebben betaald, aldus bewindvoerder Jan van der Hel vrijdag.

"We zijn de gemeenten hiervoor bijzonder erkentelijk, net zoals wij de medewerkers van TSN dankbaar zijn dat zij de dienstverlening op peil houden in deze voor iedereen moeilijke tijd", aldus Van der Hel.

De thuisorganisatie Buurtzorg wil ongeveer driekwart van de medewerkers en cliënten van het noodlijdende TSN overnemen. Gemeenten hebben tot maandag om een besluit te nemen over de thuiszorg.

Het gemeentehuis in Bronckhorst is nog steeds bezet door de thuiszorgmedewerkers.

Update 22.08 uur
De actievoerders in Bronckhorst zijn van plan om het hele weekend te blijven meldt Omroep Gelderland. Ze zijn bang dat de wethouder, naar Amsterdams model, liever in zee gaat met studenten van het Graafschap Collega, omdat dat betaalbaarder zou zijn.  

Inmiddels heeft Henk Krol zijn steun betuigd op twitter en is Emile Roemer langsgeweest bi de actievoerders. Hij zei onder meer: "Het zijn wederom werknemers uit de Achterhoek die het voortouw nemen in de acties. Er zijn goede oplossingen voorhanden maar er is weer een wethouder die denkt dat hij het wel met stagiaires af kan."